starsza | lista | nowsza |
Tam, gdzie rosną grzyby reż. J.Cortlund, J.HarpelinTam, gdzie rosną grzyby reż. J.Cortlund, J.Harpelin
Aktualności
15 lis 12
Grzyby rosną we Wrocławiu
Tam, gdzie rosną grzyby w reżyserii Jasona Cortlunda, który jest gościem festiwalu i Julii Halperin obejrzymy podczas festiwalu jeszcze dziś, 15 listopada o godz. 12:45. "Film podzielony na sezony zbierackie, subtelne zdjęcia roślin zderza z rekwizytami metropolii: korozją rur, twardym językiem asfaltu, szybą sklepową obojętną na ludzkie cierpienie. Każdy, dla kogo miasto jest więzieniem, a słyszał o dwóch gościach, co zebrali tyle smardzów, że żyli przez rok; kto wie, że grzyb to tylko jabłko zerwane z długiego, podziemnego drzewa, odnajdzie w tym najbardziej jesiennym filmie festiwalu, bratnią duszę." - pisze w festiwalowym katalogu Adriana Prodeus. Tymczasem polecamy grzybowe przepisy kulinarne, pozwalające wejść w klimat filmu, który na polskie ekrany trafi 30 listopada. Podgrzybki duszone z rozmarynem i czerwonym winem Składniki: 400 g podgrzybków, 1/4 kostki masła, 4 łyżki oliwy, 1 średnia celula, 1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu, 200 ml czerwonego, półwytrawnego wina, 250 ml śmietany 36% Grzyby kroimy na duże kawałki. Na patelni umieszczamy oliwę i masło. Kiedy masło się stopi, dodajemy drobno posiekaną cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, na patelnię wrzucamy grzyby. Dusimy je kilka minut, a następnie dodajemy rozmaryn i czerwone wino. Kiedy połowa płynu odpanuje, dodajemy śmietaną. Sos doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy solą i pieprzem. Jest gotowy, kiedy zacznie bąbelkować. Teraz potrzebujemy tylko kromki dobrego chleba i potrawa gotowa. (Monika Walecka, www.gotujebolubi.blox.pl) |
Moje AFF
Strona archiwalna 6. edycji (2015 rok)
Przejdź do strony aktualnej edycji festiwalu:
www.americanfilmfestival.pl Nawigator
październik 2015
Szukaj
filmu / reżysera / wydarzenia:
|